SALT programı ile ilk kez 2001 yılında Prof. Dr. Judith Johnston’un dersinde tanıştım.  Sonuç raporlarından bazılarını incelediğimde bu araca sahip oldukları için ne şanslılar diye düşünmüştüm.  Dil örneği analizinin bu kadar hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesinden çok etkilenmiştim. Judith’in bu derse katılmam için neden ısrar ettiğini birkaç gün sonra anladım. Programın Türkçe dil örneklerinin analizinde kullanımı fikrini söylediğinde bu harika fikrin benim ne kadar çok çalışmama sebep olacağı aklıma gelmemişti. Wisconsin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jon Miller’ın onayı ve bilgisayar programcısı Ann Nockerts’ın uyarlama için ilk aşamada yapılacakları bana öğretmesiyle süreç başladı. İki ay sonra bu uyarlamayı gerçekleştirebileceğimizi ve ne gibi düzenlemeler yapmamız gerektiğini büyük ölçüde biliyorduk.  

Türkçe’nin özellikleri nedeniyle uyarlamada karşılaştığımız güçlüklerin hepsine birlikte çözüm üretirken Türkçe veri tabanının hazırlıkları devam etti. 2006 yılında 2.7–6.7 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren 140 çocuktan oluşan veri tabanıyla Türkçe SALT’un ilk sürümü tamamlandı. O tarihten bugüne çeşitli araştırmalarda, lisansüstü tez çalışmalarında ve uygulama merkezlerinde değerlendirme amacıyla kullanıldı. 2.6-9.6 yaşlar arasındaki 321 dil örneğiyle genişletilen veri tabanı ve yenilenen özellikleriyle Türkçe SALT’un yeni sürümü Ann Nockerts’ın desteğiyle Eylül 2020’de tamamlandı. Çok özlediğim hocam, harika bir araştırmacı ve dost olan sevgili Judith eminim bu yeni sürümün tamamlandığını görse çok mutlu olurdu.

Çok yararlı olduğunu düşündüğüm, öğrenmesi kolay ve kullanıcıya çeşitli kolaylıklar sağlayan bu kadar esnek bir programın hep daha yaygın kullanılmasını istedim. Programın dağıtımının nasıl yapılacağı sorusunun cevabını da bu isteğim belirledi. Bu web sayfasının temel amacı; program hakkında bilgi verilmesi ve kullanmak isteyen herkesin programa kolaylıkla ulaşmasıdır.

Dil gelişimi ve dil bozuklukları alanında çalışan herkese yararlı olması dileğiyle.


Prof. Dr. Funda Acarlar